Politiek Afval l Political Waste. Macedonië l Macedonia. 2006 – 2009.

In 2006 heb ik een tentoonstelling gemaakt met de titel “ Kopstukken” in de Willem 3 in Vlissingen met foto’s van verkiezingsaffiches van politici in Macedonië.  In een begeleidingstekst schreef ik toen: “De steden Skopje, Ohrid, Strumica, etc. zijn bevlekt met beloftevolle koppen. Hoogstaand drama langs de straten waar niemand oog voor heeft. Sinds 1997 fotografeer ik ze, in de eerste jaren slechts af en toe, als onderdeel van mijn fotografisch dagboek, maar gaandeweg, nadat ik thuis in de doka ontdekte hoe mooi die beelden kunnen zijn, werden ze een vast onderdeel van mijn aandacht en na de overstap op kleurenfilm merkte ik dat deze beelden me bleven trekken, waardoor hun aantal zo toenam dat ze een zelfstandige status opeisten. Ik zwierf, bezweet en met zere voeten, door de bloedhete straten van een uitgestorven Skopje, als een bezetene, langs elektriciteitshuisjes en winkelcentra, waar talloze affiches bijna zichtbaar hingen te verbleken in de zon en maakte portretten van de koppen van politici die ik, op een paar uitzonderingen na (een president, omgekomen bij een vliegtuigongeluk; een premier die het Macedonische nationalisme aanwakkerde; een premier die moest aftreden om redenen van fraude en daarna toch weer premier kon worden), niet kende. Dat maakte het voor mij juist zo fascinerend, die gezichten zeiden me niets, maar des te meer wat er met hen was gebeurd al die tijd dat ze daar hingen te hangen, overgeleverd aan weer en wind, de agressie van de voorbijganger die er zijn mes in zette, bekraste, of er stukken afscheurde. Nieuwe hoop werd er overheen geplakt, die er vervolgens weer vanaf werd gescheurd, waardoor de oude hoop eronder weer gedeeltelijk tevoorschijn kwam.”

20060514Image53 kleinerkleiner

expositie in Willem 3, Vlissingen. 2006

20060514Image55kleinerkleiner

expositie in Willem 3, Vlissingen. 2006

 

Na de tentoonstelling, in de zomers van 2006 en 2009 ben ik doorgegaan met deze serie hedendaagse fresco’s. In 2010 was ik voor het laatst in Macedonië. Bijna alle affiches waren opeens weg. Ik was klaar. De hier getoonde foto’s zijn alle uit 2006 en 2009.

In de online winkel van BLURB is een boek in zijn geheel te bekijken met een selectie van de hele periode.                                                                                                                                             http://nl.blurb.com/b/2790287-political-waste-o-politiek-afval-1997-2010-roeland

This text is  going to be translated into English. Please be patient. It may take a while.

Politiek Afval l Political Waste. Macedonië l Macedonia / thumbs